Deep Democracy is een manier van besluiten nemen waarbij de wijsheid van de minderheid wordt meegenomen in het meerderheidsbesluit.
De Lewis-methode van Deep Democracy is in de periode na de apartheid ontwikkeld in het Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven en wordt op dit moment in meer dan twintig landen in de wereld toegepast. Het biedt praktische handvatten en technieken om met uitersten om te gaan.
Niet vanuit de gedachte dat we dwarsliggers moeten manipuleren en verleiden om zonder al te veel morren het genomen besluit te volgen. Maar vanuit de overtuiging dat de krachtigste besluiten ontstaan door de aanwezige diversiteit aan kennis, talenten, ervaringen en emoties te combineren.
Bovenstroom én onderstroom
Deep democracy is een manier van kijken naar groepen en teams. Wat gebeurt er in de interactie boven water én wat gebeurt er in de onderstroom? Wat wordt er niet in de groep gezegd maar wel in onderonsjes bij de koffieautomaat? Wat wordt er niet gezegd maar wel gedacht en gevoeld en/of non verbaal geuit? Welke grapjes zijn eigenlijk niet grappig én wat zegt degene die niks zegt?
Praktische Technieken
Deep Democracy werkt met praktische technieken en aansprekende namen om de besluitvorming en onderlinge samenwerking te verrijken. Zo spreken we over ‘de waterlijn laten zakken’ als uitnodiging om te zeggen wat je te zeggen hebt. Over ‘vissen’ wanneer het onschuldig niet uitgesproken gesproken meningen zijn en ‘haaien’ wanneer het emotioneel beladen issues betreffen. Wanneer de groep groter wordt óf wanneer er meer dynamiek nodig is kan je behalve met je stem ook ‘spreken met je voeten’. Wanneer we een onderliggend dilemma of conflict lijken te raken gaan we ‘pijlen gooien’ om het tot dan toe niet gevoerde gesprek alsnog te gaan voeren.Dee
Een team dat werkt met deep democracy raakt snel vertrouwd met deze technieken met duidelijke spelregels die zorgen voor vertrouwen en veiligheid waardoor men het gesprek met elkaar aangaat.
Toepassing Deep Democracy
- In teamontwikkeling
- Bij het nemen van besluiten en het zorgdragen voor optimale betrokkenheid en commitment
- Bij het vergroten van samenwerkingsbereidheid en gedeelde verantwoordelijkheid
- Bij het vergroten van vaardigheden in omgaan met tegenstellingen en kritiek
- Bij het oplossen van (latente) conflicten
- Bij het vergroten van het plezier om te werken in een divers team
Online werken met Deep Democracy
De principes en technieken van Deep Democracy werken ook heel goed online. Om elkaar te ontmoeten, zakelijk én persoonlijk Om verbinding met elkaar te houden. Om moeilijke gespreksonderwerpen op een constructieve manier met elkaar aan te gaan. Thema’s waar je aan kan denken in bijvoorbeeld een interventie van een dagdeel zijn:
- Online inchecken en uitchecken
- Basisprincipes Deep Democracy: ijsberg, haaien, sabotagegedrag
- Voeren van een gesprek online waarin iedereen actief betrokken is en alle perspectieven worden gehoord
- Daadkrachtig besluiten zonder mensen te verliezen
- Constructief aangaan van verschil in mening – het zogenaamde niet-gevoerde gesprek
Wilt u onderzoeken en mogelijk ondervinden hoe Deep Democracy ingezet kan worden binnen uw organisatie? Neem vrijblijvend contact met mij op.